Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Επεξεργασια κυψελης

Αφου φτιαξαμε ή αγορασαμε τις κυψελες μας θα πρεπει να τις προστατεψουμε απο τα καιρικα φαινομενα.Τι μπορουμε να κανουμε ωστε οι κυψελες μας να αντεξουν στο περασμα του χρονου;
Υπαρχουν διαφοροι τροποι για να προστατεψουμε τις κυψελες μας απλως εμεις πρεπει να επιλεξουμε
αυτον που μας βολευει.Βαψιμο,ο πιο διεδομενος τροπος,χρειαζεται μια προεργασια με ασταρι και μετα 
το χρωμα ασπρο,κιτρινο,πρασινο,μπλε και συνδιασμοι τους.Προσεχουμε τα χρωματα να ειναι φιλικα προς τις μελισσες. Λινελαιο, μπορουμε να κανουμε εμποτισμο* ή να το περασουμε με πινελο.Παραφινη,
γινεται εμποτισμος* του ξυλου σε θερμοκρασια 160 βαθμων Κελσιου  για 5 λεπτα και μετα 3 λεπτα στους 110-120 βαθμους Κελσιου.*Ο εμποτισμος χρειαζεται τα καταλληλα εργαλεια που ειναι ενα καζανι που μπορει να δεχτει μεσα του τουλαχιστον ενα πατωμα και να εχει την δυνατοτητα να ζεστανει την παραφινη ειτε με ρευμα(αντιστασεις) ειτε με φλογα .Προσεχουμε ομως γιατι πανω απο τους 200 βαθμους η παραφινη αυτοαναφλεγεται.Οποιον τροπο και να επιλεξουμε θα πρεπει να τον επαναλαβουμε μετα απο καποιο χρονο συμφωνα με την φθορα που θα εχουμε.Εγω επελεξα την παραφινη γιατι μου φανηκε πιο γρηγορη στην διαδικασια αλλα πιστευω οτι προστατευει καλυτερα το ξυλο.Παντα χρησιμοποιω παραφινη τροφιμων και οχι οτι φθηνοτερο κυκλοφορει στο εμποριο.Πειραματικα αφησα καποιες κυψελες χωρις καμια επεξεργασια και σε διαστημα οχτω μηνων η φθορα τους ειναι μεγαλη αρα πρεπει οπωσδηποτε να επεξεργαστουμε τις κυψελες μας.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά.Θα ήθελα να ρωτήσω ποιά παραφίνη είναι κατάλληλη για τρόφιμα και απο που μπορω να την προμηθευτώ στη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή